PROJECTE POLITITZACIONS DEL MALESTAR

Nora Ancarola Daniel Gasol Laia Manonelles

POLITITZACIONS DEL MALESTAR està concebut com un projecte interdisciplinari en el qual es recullen diverses iniciatives artístiques que s’aproximen a la creació des de la seva potencialitat de donar forma al malestar, individual i sistèmic, en un context econòmic, polític i social on s’imposa la dependència als psicofàrmacs i la medicalització.

POLITITZACIONS DEL MALESTAR reflexiona sobre la gestió del desassossec a partir de diverses perspectives. En la societat actual el malestar és tractat, principalment, des de les disciplines “psi” (la psiquiatria, la psicologia conductista) augmentant la medicalització dels neguits, de les preocupacions, i propiciant una gestió passiva. Davant d’aquesta progressiva alienació, que s’articula des de les institucions hegemòniques, trobem que l’art esdevé una via efectiva per buscar altres maneres de relacionar-se amb la inquietud, assumint un rol actiu i responsable envers la pròpia realitat.

Aquests processos creatius per gestionar el malestar, treballats mitjançant  una dimensió individual i col·lectiva, participativa i política, mostren com l’art és un instrument eficaç per canalitzar i donar visibilitat a certs conflictes. Alhora veiem que la relació entre allò íntim i allò públic es vincula amb una clara voluntat de transformació social.

El projecte POLITITZACIONS DEL MALESTAR s’articula en tres eixos que aprofundeixen en aquestes “altres maneres” de gestionar i polititzar el malestar des dels processos creatius:

_ Jornades i debats. Polititzacions del malestar: processos creatius i experiències compartides, enteses com un estat de la qüestió, sobre les diverses iniciatives que s’han dut a terme a Catalunya –en el marc del nou mil·lenni- que parteixen de les premisses prèviament esmentades. Es conviden a diversos ponents que presentin els seus projectes artístics, curatorials i associatius elaborats a Catalunya. A les Jornades s’entenen com l’inici d’un arxiu que construeix una historiografia cultural entorn a la temàtica presentada.

_ Projectes. Es proposarà als artistes Rufino Mesa i Virginia García del Pino i el col·lectiu Enmedio, que desenvolupin tres projectes durant l’any 2017 en diversos espais públics sobre el malestar social. Els projectes es recolliran també en l’apartat final en format performàtic.

foto-1-rufino-mesa-susurros-en-un-agujero-accio-2004  foto-2-virginia-garcia-del-pino-mi-hermana-y-yo-2009

foto-3-enmedio-campeones-del-paro-2013

_Publicació i dispositiu expositiu i d’arxiu. Finalment, es recollirà l’estat de la qüestió dut a terme en una publicació i en un espai d’arxiu que mostrarà els materials i les reflexions de les Jornades, el desenvolupament dels projectes dels artistes i les activitats de proximitat adreçades a diferents col·lectius. La publicació no només pretén recopilar el projecte presentat, sinó que és primer pas per construir un arxiu entorn al fil conductor del treball que té la voluntat de créixer profunditzant en diverses experiències de gestió del malestar des de la perspectiva de la creació.

Col·laboren

Universitat de Barcelona
Grup de recerca Art, arquitectura i societat digital
Can Manyè d’Alella
Centre d’Art Maristany de Sant Cugat
Bòlit de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s